Waterpret

Verfrissend, verkoelend water. Rivier, fontein, douche, voetenbad, waterpistool, een plastic flesje of zelfs regen – het roept kinderlijke blijheid op hier. Het is dan ook gewoon bloedheet. Alleen al de gedachte aan verkoeling is fijn. En tegelijk is water hier ook rustgevend. Zelfs regen. Misschien is het ook gewoon iets waar ik me op reis meer van bewust ben dan thuis. Water genoeg thuis, dat is het niet. 

Water heeft een enorme aantrekkingskracht hier.  Laos is een land waar de meeste mensen in dorpen wonen, weinig voorzieningen zoals waterleiding en electriciteit. Mensen wonen bij beekjes of rivieren dus. Een paar dagen varen was een mooie manier om wat van het dagelijkse leven te zien, zonder het al te veel te verstoren.
Langs de Mekong spelen overal kinderen in het water. Zelfs de koeien doen hun middagdutje hier het liefst in het water. Vissers zitten rustig te wachten tot hun netten of hengels bewegen en zwaaien naar voorbijkomende boten. En het nieuwe jaar begint hier met een dagenlang durend watergevecht, jong en oud dost zich kleurrijk uit en gooit elkaar nat met emmers water, tuinslangen en allerlei waterspeelgoed. Heerlijke chaos. 

De adembenemend mooie watervallen van Kuangsi bij Luang Prabang heb ik vanochtend bezocht. Zeker een half uur heb ik alleen maar zitten kijken. We zaten met een groepje op een helderwitte rots, in het turquoise water, met visjes rondom onze voeten en omringd door groene jungle en neerstortend water. Het gelach en geklets uit de tuktuk hield even op daar. Het is er zo idyllisch mooi, vooral toen het ’s morgens nog rustig was. Iedereen werd er stil van. 

Kleine watervalletjes, fonteinen en rotstuinen zag ik veel in Chiang Mai en Chiang Rai. Van reusachtige, metershoge pronkstukken tot schattige en creatieve opstellingen van wat stenen en planten in een emmer met een waterpomp. Meestal met planten, want er is veel groen hier, ook veel potplanten. En het is zomer, dus kleurrijk door alle prachtige bloemen. Soms met kitscherige maar wel vrolijk beschilderde beeldjes, smaken verschillen natuurlijk. De mooiste tuintjes staan in onverwachte hoekjes. Iedereen die in de stad de buitenruimte van ook maar één stoeptegel over heeft, maakt er een klein waterparadijsje van. Liefst met vissen erin, tot groot vermaak van de vele katten en honden die hier vrij rondlopen. Mooi hoeveel aandacht daarvoor is. In Laos is alles wat simpeler en primitiever ingericht, maar ook hier hoor en zie je regelmatig geimproviseerde waterpartijtjes. Het klaterende geluid is hier heel rustgevend, het overstemt een deel van het stadsrumoer ook. Mooi idee voor thuis! 

Nu zit ik weer aan de rivier, een beetje bootjes kijken, mangosap erbij natuurlijk en zometeen weer een zonsondergang. Wie weet waar ik woon, weet ook dat ik daar niet voor naar Laos hoef te komen. Tijd maken voor het genieten van dit soort momenten is natuurlijk waar het om gaat. En dat mangosap moet me ook wel lukken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s