Gedeelde schatten

Rondreizend is het zó handig dat anderen hun ervaringen al beschreven hebben. Als ik aankom in een nieuwe plaats waar ik wil overnachten, dan is het bijna een ritueel om een rondje te lopen. Bepakt, bezakt en vooral bezweet door de straten zwerven tot je iets moois ziet. Een plek die voor een paar dagen mijn thuisplek gaat zijn. Dankzij de schat aan kennis die andere reizigers al hebben gedeeld, weet ik nu vooraf al in welke buurt ik wil zijn. Dat scheelt best wat kilometers gesjouw. Erg sabai sabai. Want eerlijk is eerlijk, ik hou wel van het rituele rondje – vooral achteraf eigenlijk -, maar het hoeft geen uren te duren en ik zit ook liever in één keer goed voor een paar dagen. 

Met z’n allen de lonely planet-lijst aflopen of achter dat andere rijtje rugzakken de rough guide route volgen heeft ook echt iets, maar dat kan altijd nog. Er zijn nog zoveel andere mooie plekken in elke stad dan de klassieke travelguidetoptien. Inlezen op blogs, even wat facebookgroepen afspeuren en je weet al snel dat er ook een paar mooie guesthouses aan de rivier staan, of verstopt achter een tempel of in de kleine steegjes naast de markt. En op welk terras je later dat welverdiende ijskoude biertje gaat drinken. Die pareltjes die een gelukkige vinder heeft gedeeld met lezers. 
Een fijn guesthouse zoeken in Zuidoost Azië is gewoon zoveel makkelijker als je vast even op Travelfish hebt rondgesnuffeld. Sommige reizigers maken er een heel project van om hun kennis te delen. Prachtige met potlood getekende plattegronden van Chiang Mai bijvoorbeeld, voorzien van korte indrukken van guesthouses én eigen foto’s van Iain. Zoveel slapeloze nachten blijven je bespaard als er niet ineens een nachtclub achter je slaapkamermuur blijkt te zitten en de bedbugs je niet dolenthousiast bespringen zodra je je ogen dicht laat vallen.

Zodra  je een sfeervol en schoon (genoeg) slaapplekje denkt te hebben gevonden, zijn er gelukkig ook nog altijd andere gasten die je ter plekke even kunt vragen naar hun ervaringen met het guesthouse. Vaak gevolgd door een streetfood- of restauranttip en als vanzelf ga je ergens samen eten voor je dagelijkse portie ‘how long have you been here’-‘how long are you travelling’-‘where are you from’-‘where are you going next’ gesprekken. Met vaak pas na uren of dagen en hele levensverhalen de spontane ingeving om ook namen uit te wisselen.

De harde werkers die een gastvrij guesthouse runnen of die onweerstaanbare pad thai maken, waarderen het vaak ook erg als je even je recensie laat zien. Tripadvisor en zelfs Happycow kennen ze bijna allemaal. Al kan de helft het waarschijnlijk niet lezen, ook al is hun gesproken Engels met een beetje fantasie best te volgen. De Thaise beschrijving naast de Engelse en de foto’s in alle menu’s hier zijn volgens mij zelden voor de klanten. Het schrift blijft iets lastigs. Lang leve google translate en images! Dat heeft me al heel wat mooie en grappige gesprekken gebracht.

Zo mooi om weer te beleven hoe reizende mensen elkaar op weg helpen. Met ervaringen, met verhalen. Die openheid en de sfeer waarin het delen zo gewoon is, geven een bijzondere tintje aan het leven hier. Op facebook, op terrassen, in forums, in song thaews.

Advertenties

2 gedachtes over “Gedeelde schatten

  1. “voor je dagelijkse portie ‘how long have you been here’-‘how long are you travelling’-‘where are you from’-‘where are you going next’ gesprekken” 🙂 Het klinkt alsof je onderweg helemaal op je plaats bent.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s